Att jämföra och tänka negativt

November 3, 2018

Imorse ringde mitt alarm kl 7. En lördag. Jag gick upp. Drack kaffe. Tittade på ett avsnitt “Vår tid är nu”. Och kl 9 gick jag ut och sprang 5 km. Visst låter det perfekt? Men. Det är allt ANNAT än perfekt. Det är en strategi för överlevnad. Jag har äntligen börjat förstå hur jag fungerar.

Fördelarna med att vara en kreativ, skapande, inkännande människa är många. Men nackdelarna är en hel del också. I alla fall för mig. Jag tänker FÖR mycket. Och ibland tänker jag för mycket på det som är dåligt. Det jag inte kan. Det jag inte lyckas med. Så jag har lärt mig att träning (puls i zon fyra minst 30 min) samt yoga och meditation hjälper mig att sortera alla dessa tankar och hålla dem på en rimlig nivå. Jag kommer väldigt sällan hem deppig efter en löptur. Mer stärkt och med ett nytt perspektiv på saker och ting. Läs Hjärnstark av Anders Hansen om du inte redan gjort det. En väldigt väldigt läsvärd bok.

Är det möjligtvis så att du också tänker för mycket på vad du inte kan och vad du inte lyckas med? Är det möjligtvis så att du precis som jag surfar in på sociala medier och låter dig bli deprimerad snarare än inspirerad av hur det “verkar” gå för andra.

Eftersom man inte kan gå ut och springa varje gång man börjar tänka negativt så har jag ett annat knep. Vända tanken. Det är  väldigt mycket svårare än att springa. Men man blir inte lika svettig.

Går jag in på sociala medier och ser att någon som jag följer lyckats riktigt, riktigt bra så tänker ofta mitt stora självkritiska ego så här; fy vad orättvist, varför lyckas hon och inte jag, vad gör jag för fel? (Ja, jag tycker att det är genant att erkänna att jag faktiskt tänker så här ibland…)

Men om man vänder tanken så skulle man kunna tänka så här: Shit pommes frites, hon har lyckats att göra det där som jag drömmer om att göra. Och om hon lyckas så kan ju verkligen jag göra det också.

Ni fattar skillnaden. Världen är den samma. Allt runt omkring är detsamma. Men min värld blir olika beroende på vilken tanke jag väljer och känslan i min kropp blir annorlunda och den känslan påverkar mig i mitt arbete och i min dag.

Hur tänker du kring detta?

Skriv en kommentar. Skicka ett mail. Jag vill veta mer om dig och hur du tänker.

 

 

 

 

 

Comments

Funderar mycket på detta. Älskar jag fann såna nycklar som dig. Och egentligen brukade jag kunna vara nöjd men har nu kommit till en ” avundsjuk ” period. Pga att jag själv letar efter mig själv och försöker finna nya vänner då flera inte var vänner.

Märklig tid vi lever i när vi å ena sidan ska vara invididualister o förverkliga oss själ men å andra sidan vill vi passa in, jämför oss och hetsar oss själva att passa in i fasaden. För innerst inne vet vi att vi alla har toppar o dalar.

Ja visst är det en märklig tid vi lever i? Tack att du tog dig tiden att läsa och skriva ner dina tankar. Jag tror att det är viktigt för oss i vårt letande efter oss själva att se att det finns andra som också letar och tampas med liknande tankar. Jag tror egentligen alla jämför sig, men att många inte vågar erkänna det ❤️

Jag känner igen mig så väl! Jag måste hitta de där strategierna, det är något jag tänkt på mycket, senast idag. Kanske ska börja med att läsa boken, vi har den hemma, den ligger och väntar på mig!

Ja men Gört! Den är så bra och matnyttig 👌🏻
Tack för att du läste och tog dig tid att kommentera ❤️ Kram 😘

Tycker att det går i perioder, ibland kan jag vifta bort vad jag tror att andra tycker och jag kan glädjas åt vad jag och andra åstadkommit. Sedan finns det perioder när jag blir avundsjuk på andra, funderar varför de alltid lyckas med allt medans jag stampar på samma plats.
Har dock insett att jag måste bli bättre på att förverkliga det jag vill stort som smått./ Kajsa

fourteen + seventeen =