Hur jag redigerar mina bilder

March 25, 2020

Jag redigerar mina bilder i Adobes Lightroom och har gjort sedan jag började arbeta som fotograf. Man kan ladda ner en testversion av programmet innan man börjar prenumerera ifall man vill se om det är ett program som passar.

När jag var ny på redigering tittade jag väldigt mycket på hur andra redigerade sina bilder och jag kände mig ofta vilsen i vad jag tyckte var snyggt.

Idag anpassar jag redigeringen utifrån mina kunders behov men jag har också tagit fram egna förinställningar el. sk presets som jag använder på alla bilder som ni ser i sociala medier och på mina bröllopsfotograferingar.

Jag tänkte att jag lite enkelt skulle visa hur jag gör. Kanske kan det inspirera dig att testa något nytt?

Här ser ni ett exempel på en originalfil i framkallningsmodulen i Lightroom.
I den blå rutan till höger ser du hur bildens ursprungsläge.
Längst upp till vänster ser du vilka inställningar jag haft på kameran samt vilket objektiv jag använt. Vanligtvis fotograferar jag lite mörkare än nödvändigt för att behålla all information i bilden. Just denna bild blev lite för mörk. Den är en fin avvägning. Blir bilden för mörk kan de mörka partierna bli svåra att ljusa upp och alldeles för brusiga.
Jag arbetar framförallt i den grundläggande delen av framkallningsmodulen (exponering etc) men även en hel del i tonkurvan (se nästa bild)

Mitt arbetsflöde är följande:
Öka exponeringen
Dra upp skuggor och svärta samt dra ner högdagrar lite (om det behövs)
Öka värmen i bilden (temperaturen)
Öka klarheten något och dra ner lystern lite.
Jämför gärna den blå rutan i bilden ovan med den blå rutan i den oredigerade bilden så ser du exakt vad jag gjort.

Sen jobbar jag vidare med tonkurvan genom att välja anpassad och dra i den
tills jag blir nöjd. Jag justerar även lite i färgerna.
Även här kan du jämföra den blå rutan ovanför med den blå rutan på den oredigerade
bilden för att se vad jag gjort.

När jag är nöjd med en redigering så sparar jag den ofta. Det innebär att jag vid nästa bild som är tagen med motsvarande ljus förutsättningar kan välja att “lägga” på den direkt.
Klart på en sekund med andra ord.

Nu är det din tur att testa 🙂
Låt mig veta hur det går. Vad är svårt? Vad är lätt?
Vad för typ av redigering skulle du mer vilja att jag visar?

Om du inte har tålamodet att prova dig fram så kan du faktiskt klicka hem fyra av mina favorit förinställningar, installera dem och använda dem direkt.

De hinns HÄR i min shop

Lycka till <3

five × 3 =